"Kilo, Watt?" - Goed onderscheid maken tussen capaciteit en output in batterijopslag en fotovoltaïsche systemen
Wie zichzelf wil voorzien van zelf opgewekte energie krijgt al snel veel nieuwe parameters in zijn hoofd. Een fotovoltaïsch systeem en opslageenheden voor zonnebatterijen moeten immers goed worden gekozen. Doorslaggevend is hoe groot beide moeten zijn en of ze bij elkaar passen.
De twee termen "kilowatt" en "kilowattuur" komen bijzonder vaak voor. Beide termen klinken hetzelfde, maar duiden verschillende dingen aan. Als twee dingen zo op elkaar lijken: Worden ze vaak met elkaar verward of verkeerd gebruikt. De termen en hoeveelheden zullen worden toegelicht en waarom ze ook juridisch belangrijk zijn.
Inhoudsopgave
- Kilowatt en kilowattuur
- Vermogen van elektrische apparaten en PV-systemen
- Grootte van het opslagsysteem voor zonnebatterijen
- Samenvatting
Kilowatt en kilowattuur
Stelt u zich bijvoorbeeld eens een fles water voor. Overgebracht naar de opslagtank geeft de capaciteit in kilowattuur (kWh) aan hoeveel water er überhaupt naar binnen gaat of wat er momenteel in zit. Het vermogen in kilowatt (kW) geeft aan hoeveel water er in één keer door de opening naar buiten kan. Als de opening groter is, kan er meer water in of uit. Als het kleiner is, duurt het langer en is er minder water tegelijk beschikbaar.
Vermogen van elektrische apparaten en PV-systemen
Fysiek gezien is kilowatt een maat voor elektrisch vermogen en het wordt afgekort als "kW". Eén kilowatt is 1.000 watt. De meeste mensen kennen dit cijfer van hun elektrische huishoudelijke apparaten, wat aangeeft hoeveel energie ze nodig hebben. Een modern televisietoestel heeft bijvoorbeeld 50 — 60 watt nodig, wasmachines ongeveer 800 — 1.000 watt en stofzuigers tussen 1.000 en 1600 watt, wat neerkomt op 1,6 kilowatt. Het vermogen in watt of kilowatt geeft dus aan hoeveel energie er op dat moment nodig is.
Voor een fotovoltaïsch systeem is het precies andersom. Daar laat het kilowattcijfer zien hoeveel energie het uit zonlicht kan opwekken. Een zonnestelsel met een vermogen van 7 kW kan daarom in één keer 7 kW leveren.
Maar dat is niet genoeg. Omdat het maximale vermogen en dus de grootte van het PV-systeem wordt gespecificeerd in "kWp", d.w.z. kilowatt-piek. Dit is het piekvermogen dat het PV-systeem wiskundig gezien kan bereiken. Als u een systeem van 7 kWp koopt, kunt u nominaal energie opwekken met een vermogen van 7 kW. Daarom spreken we van nominaal vermogen. In ons voorbeeld zou het huishouden 28 fotovoltaïsche modules kopen met elk een vermogen van 250 watt en dan een totaal vermogen van 7 kWp hebben.
In de praktijk wordt deze theoretische waarde eigenlijk nooit bereikt, maar is het iets lager. Het wordt beïnvloed door vele factoren, zoals de stand van de zon, de temperatuur, de installatiehoek en meer.
Hoeveel energie er van het dak komt, wordt uitgedrukt in kW. Dit cijfer fluctueert voortdurend in de loop van een dag. Als u op een mooie zomerdag 6,5 kW van het dak haalt, doet u het best goed. Hoeveel energie 6,5 kW is, wordt al snel duidelijk als we naar de vorige voorbeelden kijken: Daarmee kunt u de was doen (800 W), stofzuigen (1,6 kW) en tv kijken (50 W). Samen zou dit slechts 2,45 kW zijn, dus de rest van de energie zou naar de batterijopslag stromen en, wanneer deze vol is, naar het elektriciteitsnet.
Veel mensen denken ook dat "zonne-energie" alleen kan worden opgewekt als de zon schijnt. Het is waar dat het systeem zijn hoogste vermogen bereikt als de zon schijnt, maar daglicht is meestal voldoende. Zelfs als het regent, kan een modern, efficiënt PV-systeem zoals in ons voorbeeld nog steeds 1 kW vermogen genereren, dat vervolgens kan worden gebruikt om de batterij overdag op te laden. Hoe groter het zonnepaneelsysteem, hoe meer energie het kan leveren bij slecht weer.
Als het PV-systeem gedurende één uur een vermogen van 1 kW heeft, heeft het een hoeveelheid energie gegenereerd die gelijk is aan 1 kilowattuur. De opslagruimte wordt na enkele uren opgeladen, zelfs bij minder optimaal weer.
De grootte van de batterijopslageenheid in kilowattuur
De grootte van een energieopslageenheid wordt niet uitgedrukt in kWp maar in kWh, d.w.z. in kilowattuur. Deze opslagcapaciteit geeft aan hoeveel energie er gedurende een bepaalde periode kan worden opgenomen of vrijgegeven. De hoeveelheid hiervoor is het uur, d.w.z. hoeveel energie er in een uur kan worden geleverd.
Een zonneopslagsysteem met een capaciteit van 22 kWh kan daarom gedurende 22 uur 1 kilowatt aan stroom leveren of opslaan. Onze SonnenBatterie 10 van 22 kWh kan in één keer 9,9 kW aan vermogen leveren en is dus in iets minder dan tweeënhalf uur vol, aangezien deze op vol vermogen is opgeladen.
In de regel is de SonnenBatterie zo ontworpen dat een huishouden zichzelf van 's avonds tot 's ochtends van opgeslagen energie kan voorzien. Tussen de 11 kWh en 22 kWh is voor veel huishoudens de juiste grootte.