Logo sonnen
verlichte huizen in de ochtend, verbonden door de zonBatterijen
Blog pagina | september 2023

Digitaal verbinden van prosumenten via een virtuele energiecentrale

Samen met onze partner Opteco en hun hernieuwbare energiegemeenschap Smart-E-Grid, brengen wij revolutionaire veranderingen naar België. Prosumenten in België nemen deel aan energiehandel en de stabilisatie van het energienet, en krijgen in ruil daarvoor aanzienlijke financiële voordelen.

sonnen logo op donkere achtergrond
sonnen GmbH
Content Team

Wat is Smart-E-Grid?

Smart-E-Grid is een intelligente oplossing voor de optimalisatie van energieopwekking en -verbruik, waarmee klanten hun energierekeningen en de impact op het milieu aanzienlijk kunnen verminderen. Door deel te nemen aan de Smart-E-Grid Community, staan prosumenten aan de spits van een duurzame energietransitie.

In nauwe samenwerking met onze partners hebben we officieel de Smart-E-Grid virtuele energiecentrale gelanceerd. Ondersteund door sonnen-technologie, stelt Smart-E-Grid haar klanten in staat deel te nemen aan de groothandelsmarkten voor energie en bij te dragen aan de stabiliteit van het elektriciteitsnet.

Het gezamenlijke project omvat momenteel 5.000 bestaande leden van de Smart-E-Grid Community die deelnemen aan de virtuele energiecentrale, en groeit nog elke dag. Dit unieke project zal de toekomst van energiesystemen in het land verder vormgeven en definiëren.

Wat is Frequentie Containment Reserve?

De virtuele energiecentrale van Smart-E-Grid richt zich momenteel op twee belangrijke toepassingen. De eerste toepassing is de integratie van sonnenBatterijen in hun virtuele energiecentrale voor het leveren van Frequentie Containment Reserve (FCR). FCR is de dienst die de frequentie van het net in evenwicht te houdt, zodat deze niet te ver afwijkt van de normale waarde van 50 Hertz. Voorheen werden alleen geselecteerde energieproducenten, zoals kolengestookte elektriciteitscentrales, of grote verbruikers zoals aluminiumsmelters, aangestuurd om de netfrequentie binnen enkele seconden aan te passen naar zijn normale waarde in geval van een afwijking. Dit werd bereikt door ofwel extra vermogen in het net te injecteren als de netfrequentie te laag is, of door tijdelijk grote verbruikers uit te schakelen als de netfrequentie te hoog is.

Met de virtuele energiecentrale van Smart-E-Grid kan deze netdienst nu op een geheel nieuwe, digitale en bovenal schone manier worden geleverd; door groene energie tijdelijk op te slaan of vrij te geven. sonnenBatterijen worden geclusterd en vormen een virtuele batterij die groot genoeg is om essentiële netbalanceringsdiensten te leveren, die normaal worden uitgevoerd door traditionele energieproducenten met hogere CO2-uitstoot.

Wat is energiehandel?

Een ander gebruik van de Smart-E-Grid virtuele energiecentrale is het aanbieden van sonnenBatterijen aan de groothandelsmarkt voor energie zodat leden van de Smart-E-Grid Community kunnen profiteren van dynamische prijzen op de markt.

Op dit moment hebben  particuliere huishoudens zonder deze essentiële technologie geen directe toegang tot de groothandelsmarkten voor energie.

Smart-E-Grid  treedt op als tussenpersoon om namens haar gemeenschap energie te verhandelen. Het optimaliseert op intelligente wijze de energieproductie en -verbruik van huishoudens, met als doel elektriciteit op te laden wanneer de prijzen op de markt laag zijn en te ontladen wanneer de prijzen hoog zijn, waardoor de maandelijkse elektriciteitsrekening direct wordt verlaagd.

Door vraag en aanbod van elektriciteit te optimaliseren, helpt Smart-E-Grid ook om het evenwicht in het energiesysteem te bewaren, vooral op momenten dat het stroomnet onder druk staat.

Wat zijn mijn voordelen als klant?

Alle huishoudens zien een aanzienlijke financiële vergoeding tegemoet voor het gebruik van hun sonnenBatterij in de virtuele energiecentrale van Smart-E-Grid. De vergoeding wordt direct in rekening genomen op je maandelijkse elektriciteitsrekening. Dit vermindert aanzienlijk de terugverdientijd van je thuisbatterij en zonnepanelen, terwijl je ook bijdraagt aan de energietransitie.

Wie kan deelnemen en hoe meld ik me aan?

Iedereen met een sonnenBatterij en zonnepanelen komt in aanmerking om deel uit te maken van de Smart-E-Grid energierevolutie. Maak uw huis futureproof, bezoek de Smart-E-Grid website en registreer uw interesse.

Samen vormen we de toekomst van energie en stuwen we de energietransitie voort.